Viva Italia!

Day 26. Mai întâi, trebuie să vă fac cunoștință cu o parte din cele 13 pisici cu nume și cu cei 5 încă nenumiți, care așteaptă stăpâni să le dea nume, ca la Witericus nu pot rămâne.


Niște frumoase și niște jucăuși, completând minunat atmosfera de pe alt tărâm din locul ăsta magic, ascuns la doar 150 m de Camino.
Cu digresiunea rezolvată, să pornim mai departe, de data asta 5 italieni, dintre care subsemnatul declarat adoptat de ceilalți patru. După Nicolina, au mai intrat în echipă Roberto, florentin de 66 ani cu care am mai încrucișat cărări și am mai împărțit Albergues, și Nicola, un student medicinist de la Geneva. No, dacă până acuma am tăcut mult în italiană, de azi nu am mai avut de ales, adoptat fiind și incorporat în echipa roş-alb-verde.
Și ne-am pornit noi harnici pe la 6.30 să ajungem la viitorul Albergue de la Sobrado de Monxes, unde Nicolina ne-a rezervat iar paturi.
Drumul a fost ușurel, cu mult asfalt, dar și cu locuri uimitor de frumoase. M-am simțit de multe ori ca pe dealurile mele de la Băgaci, pe acolo, prin Fäget, numai carul cu bivoli al unchiului Petriucă lipsea.
20170615_140323
Sate mici, de câteva case, ascunse printre pâlcuri de pădure, cărări pietroase spălate de ploi, dealuri nu prea înalte, pe care turbine eoliene se luptau cu norii, sau norii cu ele, așa, DonQijotesc, că tot suntem la el acasă. Un lac cu nuferi infloriți ne-a alinat de căldură, înainte de sosirea în Sobrado.

Trebuie să vă mărturisesc că intrarea în famiglia italiană nu a fost fără urmări. Acuma fac “soste” de 3-4 ori pe zi, să nu obosesc, mănânc cate un pic la fiecare oprire, beau cafe grande con leche, particip la planuri de cină cu spaghetti, salată și vin, nu mai parchez așa, la Albergue public, pe donație ci servesc la privat, cu confort și dotări la bucătărie (altfel nu ies bune spaghetele, zice Daniele). Noroc că tovarășii mei de drum nu sunt niște nababi, așa că alegem hosteluri doar un pic mai scumpe decât cele publice.
În afară de faptul că mănânc bine și trăiesc experiența Camino a l’italiana, așa, mai relax, vorba lui Daniele, în mod frecvent seniorii grupului se ocupă singuri de cumpărături și note de plată, așa că una peste alta, ies mai bine cu banii decât dacă aș opri la donativo și mi-aș rezolva singur hrana. Nemaivorbind că se știu la vin. Ma trezesc diminețile fresh, fără dureri de nici un fel. Aferim și trai neneacă, nu?
În total și azi am făcut 37km, care ne-a adus la sub 60km de final, de Santiago. Pentru că până la cină am avut timp să mă spăl și să mă odihnesc, am dat o tură și pe la mănăstirea cisterciană unde e Albergue pe donații, care sunt fixe de 6 Euro. A meritat vizita, e un loc diferit de ceea ce am văzut până acum, pentru că mănăstirea a fost desființată în 1834 și restaurată abia începând cu 1954. În timpul scurs, natura a început să preia în stăpânire părți din domeniul atât de riguros și de geometric pe care oamenii l-au închinat lui Dumnezeu. E impresionant să vezi că cei reveniți în clădire odată cu munca de restaurare nu au intervenit peste munca naturii, și acum oamenii și plantele și păsările slăvesc împreună divinitatea.

Na, după atâta spirit, a venit vremea trupului să își ceară dreptul, așa că dacă nu am participat la cumpărături, am pus osul la gătit. Daniele m-a lăsat încă o dată responsabil de salată, așa că în 15 minute am fost gata. Câteva măsline, o ceapa roșie, asparagus muguri prefierți, salată verde, ardei roșii copți în suc propriu, niște brânză locală, gata salata.
Am mâncat cu toții boierește, înecând în vin roșu de-acum clasicele spaghetti ad alio, olio e pepperoncino, salata mea și niște înghețată pe băț la desert.
Am făcut și o poză de grup, că trebuie să ne adunăm amintiri despre așa parteneriat.
20170615_200144
Planul pe mâine e să mergem până la A Salceda, cam 12 km pe Camino Frances, pentru ca la Arzuá drumul pe care am mers până acum ia sfârșit. Camino del Norte se varsă în fluviul mare care duce la Santiago. Mai sunt 2 zile de mers.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s