Poveștile copilului cu marea

Day 12. Noaptea a trecut repede. Prea repede chiar, dar e numai vina mea. La 12 încă huhurezeam pe internet și prin Albergue, ușor sâcâit ca pruncii de la tabără, hiperenergizati cu cola și vacanță nu puteau să se liniștească iar profii nu au găsit nimic de făcut cu energia asta.
Am scăpat de 2 lucruri din rucsac. Unul intenționat, pantofii care mă rup la degete și unul din greșeală, cred. Nu mai găsesc prosopul. Dar nu e mare tragedie, până sunt dușuri și e soare, ma zvânt mai rapid fără prosop decât cu.
Deci, mai ușor și tot mai liniștit, pornesc spre Guemes. Următorul stop mi-a fost recomandat serios dîn mai multe surse, dar copilul din mine încă nu a plecat de la mare! “Să mai stăm o zi măcar la Laredo, plaja e magnifică. Sau măcar la Santona, deși aici puteți infernal a sardine în sos tomate și a anșoa, de la fabricile de conserve pentru pescuitul sustenabil al civilizațiilor. Dar să nu plecăm încă pe munte”, șoptea încQet în spatele hotărârii mele de pelerin plecat pe drum, nu la plajă.
Și marea l-a auzit și i-a dat o bomboana, sa nu se supere și să aibă răbdare de data asta. Prima uimire a fost la urcarea, după obiceiul drumului, pe primul deal de la ieșirea din oraș:

20170601_075651

Zori de zi pe deal, la ieșirea din Santona.


Lumina ireală, urcușul abrupt pe cărări înguste, cântecul mării, toate m-au vrăjit să uit că plec și să mă bucur de drum.
După colț, următoarea minune: Noja. Cât vezi cu ochii, numai plajă, cu nisip fin, cu valuri mici și cu apa limpede ca cristalul. De data asta, la n-aibă cu lenea, jos ciorapii și sandalele cum am ajuns pe nisip! Și am avut cele mai frumoase 2 ore din ultima vreme, doar noi 2, eu și oceanul. Mi-a dezvăluit din minunile lui, scoase la iveală numai dimineața devreme, stânci și izvoare ascunse de valurile de la flux, viețuitoare și pietre și scoici și alge, toate numai pentru mine. Mi-a ascultat respirația în meditația scurtă pe un lanț de munți pitici scoși la iveală de reflux. Mi-a șoptit cu infinită răbdare și dragoste, ca totul trece, val după val, doar curgerea nu se termină niciodată.
Nu este aparat care să facă dreptate frumuseții ceasurilor acelora, dar în nimicnicia mea, împart cu voi câteva luciri de lumină.

This slideshow requires JavaScript.


La celălalt capăt al plajei, m-am așezat pe pietre și copilul a plâns liniștit, de frumusețea locului, de căldura marii, de anticipația revenirii în locul ăsta binecuvântat de Dumnezeu. Apoi a mâncat cu poftă trei piersici zemoase, cu sucul curgând pe bărbie, s-a șters cu dosul palmei și mi-a râs: hai, drumul ne așteaptă, munții ne cheamă! Pe maine, bunicule ocean, la Santander!
Și ne-am dus.
Pământul ăsta arată acum chiar ca acasă. Dealuri line, văi cu lanuri de porumb, încă mic și firav, gospodării dese și grajduri pline de vaci de lapte, pășuni cu oi și vaci pentru carne, iar pe vârfurile dealurilor, petice de păduri de foioase sau de eucalipt, înalți si drepți ca niște scobitori pentru uriași. Sau poate ca niste pamatufuri pentru alungar niște muște mari-mari.
Kilometrii au trecut repede, unul după altul, am ajuns pe la 12.30 la Guemes. După câteva întrebări prin sat, am aflat Albergue des Peregriods , La cabana del Abuelo Peuto, care e într-adevăr un loc special. După ce m-au primit și înregistrat, m-au chemat la masă comunitară la prânz și m-au invitat la Sala Pelerinajelor la 7,30, să aflu, împreună cu ceilalți vreo 50 de călători povestea locului și a pelerinajului ca mijloc de construire a Amistad – Prieteniei. Dacă ar fi ceva, așa ar putea arăta o Casa de Cultură Permanentă, undeva în afara Clujului, pentru toți pelerinii, de toate confesiunile și de niciuna.

Totul e plin de istorii, ale călătorilor care au trecut pe aici, ale lui Padre Ernesto prin lume cu Roverul lui imemorial, ale noastre, oameni trecători prin viață. Vă las acum, mă duc în Sala de los Caminos, să mă împărtășesc cu semenii mei din acest timp și loc. Pe mâine.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s