A fost Piata Semintelor Libere

Image

Inca avem de distilat amestecul de sentimente calde, de incantare copilareasca si bucurie adanca starnit de ziua de ieri, in care am fost gazde pentru Asociatia Romana de Permacultura, Ecoruralis, grupul Seminte Libere de pe Facebook, ASAT Cluj si un numar impresionat de concetateni dornici sa isi petreaca o buna parte din ziua libera in casa noastra, lucrand cu pamant, cu seminte si cu viata.

Prima bucurie a fost numarul prietenilor care ne-au insotit. Cred ca am fost mereu cel putin 50 deodata in Casa de Cultura Permanenta, care nu e chiar atat de incapatoare. Era plin in curte, la cernut pamant din vermicompost si framantat “aluat” pentru seedbombs, plin noul solar facut cu ajutorul Asociatiei Romane de Permacultura, la semanat rasaduri de flori si legume, plin in la canapele, la facut plicuri cu seminte din (asta ni s-a parut subversiv de-a dreptul :D) din reviste de reclama la mancarea vanduta in supermarketuri, stiti, alea de ne umplu cutia postala si de vrem, si de nu vrem. Pe urma, plin de copii de toate varstele, la desenat, la alergat dupa catel si pisici, la standul cu mancare de casa adusa de participanti, prin curte la joaca cu mingea, ce mai, o casa plina de viata.

Si inca n-am terminat. In casa, la loc de cinste, organizatorii Pietei, respectiv Ecoruralis, Seminte Libere si Asociatia Romana de Permacultura au intins o masa mare, pe care domneau varietati traditionale de seminte: rosii, castraveti, loboda, fasole, topinambur, napi, salate, plante aromatice, ce mai, de toate! Asta a fost punctul central al evenimentului, ca urmare primul lucru pe care l-a facut toata lumea a fost sa treaca pe la masa, sa schimbe semintele aduse de acasa cu alte soiuri si varietati traditionale. In timpul asta, Bogdan Racolcza de la Cercul Intreg ne-a incalzit atmosfera cu muzica la kora, berimbao si tobe, cu contributia masiva a tinerilor si mai putin tinerilor nostri prieteni gradinari.

La o vreme, cand toata lumea si-a facut plinul de seminte si au si imbucat ceva din mancarea gatita in casa, a inceput o sesiune de informare privind starea de lucruri in ceea ce priveste accesul la seminte a persoanelor fizice, tarani sau oraseni, si in special la pericolul pe care modul de legiferare a soiurilor de seminte ce pot fi vandute il reprezinta atat pentru supravietuirea agriculturii traditionale si ecologice cat si pentru mentinerea biodiversitatii in sfera plantelor comestibile. Marile companii producatoare de seminte promoveaza la nivelul legiuitorilor pachete de legi care sa favorizeze comerciantii de sute si mii de soiuri, si sa reduca accesul la piata a taranului care si-a salvat si reprodus pe cont propriu cateva zeci de varietati de plante. Astfel, au ramas 5 companii pe plan mondial care controleaza peste 80% din semintele cultivabile, dar pentru ca trebuie sa aiba mai mult, nu-i asa? incearca sa reduca si mai mult numarul actorilor prin cerinte imposibil de indeplinit de catre micii fermieri sau producatorii individuali. Desigur, sub masca ingrijorarii pentru siguranta noastra alimentara, nu-i asa?

Apoi, Bogdan de la Ecoruralis ne-a adus la zi cu informatii despre organismele modificate genetic si situatia lor in Romania. Concluzia prezentarii este ca e putin important daca citim pe ambalaje daca alimentele cumparate contine OMG, pentru ca in Romania legea de ambalare si etichetare nu se respecta. Mai mult, dupa ce, de exemplu, soia modificata genetic paraseste depozitul producatorului, etichetata corespunzator ca OMG, ajunge in silozuri intermediare, unde nu mai exista obligativitatea etichetarii si de acolo, in varii amestecuri, ajunge la producatorii de alimente care nu au informatii clare daca ingredientele folosite de ei contin OMG si ca urmare isi permit sa nu eticheteze ca atare produsul final vandut consumatorului.

Concluzia este simpla si suntem cu totul de acord cu ea: ne crestem singuri hrana, atata cat se poate si in rest, cumparam local si evitam supermarketurile. Aici am adauga o solutie noua la problema alimentara, cu care am luat contact saptmana trecuta: ASAT –  asociatiile de sustinere a agriculturii traditionale.  Aceasta forma de colaborare intre agricultori si consumatori permite in afara unei sigurante alimentare mai bune si cresterea comunitara, prin sustinerea reciproca intre producatori si consumatori si cooperarea in scopul satisfacerii nevoilor tuturor partilor implicate. De anul asta suntem si noi membri in ASAT -Cluj,  partenerul nostru agricol este Dana Moldovan de la Garbau.

ImageCand credeam ca nu putem fi mai fericiti, Adela a iesit de dupa standul facut de noi pentru donatiile catre Atelierul de Infrumusetare Interioara din Timisoara, incantata nevoie mare: s-au terminat toate prajiturile gatite de mine, de ea si de Catalina Crisan pe care le-am oferit participantilor cu donatie libera. Mi-a crescut sufletul sa vad ca am strans o suma frumoasa, pe care o sa o depunem azi in contul din banca al Atelierului de Infrumusetare Interioara, dar mai tare m-am bucurat de placerea si incantarea cu care prieteni noi si vechi savurau prima mea incercare de malai in lapte.

Multumim din toata inima organizatorilor si participantilor pentru ocazia atat de speciala de a ne simti de-adevaratelea in comunitate!

Dan si Adela

Advertisements

2 responses to “A fost Piata Semintelor Libere

  1. LA Braşov cînd veniţi?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s