Nest.com, un paradox al civilizatiei de consum?

Image

Ne indreptam spre o cultura a locuintei orientata spre eficienta.  Fie din motive economice sau din considerente ecologice, fie din motivatie etica fata de ceilalti parteneri ai ecosistemului in care ne gasim, suntem din ce in ce mai constienti de necesitatea unei abordari mai rationale a cerintelor de confort personal.

Start-up de succes in 2010, termostatul Nest a devenit o istorie de succes, fiind proaspata achizitie a Google, pentru impresionanta suma de 3.2 miliarde USD. Nest este un pas mare spre casa inteligenta, fiind capabil sa adapteze mediul ambiant la conditiile de viata particulare ale locatarului. Efectul utilizarii acestuia este, conform marturiilor publicate de producatori,  o reducere cu peste 20% a energiei consumate cu incalzirea si aerul conditionat al locuintei. Pe situl companiei exista un jurnal foarte atractiv numit 365 zile cu Nest (https://nest.com/thermostat/life-with-nest-thermostat/) care trece in revista intr-un mod persuasiv modul in care un asemenea dispozitiv ar putea sa adapteze casa la nevoile de consum ale proprietarului.

Totul pare grozav, pana si declaratiile de intentie ale fondatorilor, care acum 4 ani au gasit necesara si utila inventarea unui dispozitiv inteligent, capabil sa urmareasca si sa invete obiceiurile de consum termic si energetic ale proprietarilor. Dispozitivul inventat de ei se monteaza usor in orice locuinta, este deja comercializat in multe dintre tarile lumii vestice. Acesta este accesibil prin internet prin aplicatii pentru telefoane mobile, invata din interactiunile utilizatorului si dezvolta programe de incalzire si conditionare a aerului in conformitate cu obiceiurile acestuia. Intra in mod economic automat odata ce inregistreaza ca locatarul este plecat de acasa. Toate aceste actiuni se desfasoara independent de interventia utilizatorului si au ca efect reducerea costurilor energetice ale locuintei. Pretul acestuia pe situl nest.com este acum de 249 USD.

Pana aici, totul suna minunat. Inca un pas spre reducerea amprentei energetice pe care civilizatia occidentala o are asupra mediului si a resurselor disponibile la nivel planetar.  Insa ma intreb daca acest tip de demers este unul onest si integru, tintind nevoia reala a individului rational de a se adapta la o lume din ce in ce mai problematica in ceea ce priveste generarea si utilizarea energiei. Sau are la baza inca o “nevoie” de marketing care sa scuteasca de mustrari de constiinta individul pentru lipsa de responsabilitate in gestionarea propriilor nevoi si sa ofere un refugiu in transferul acesteia catre inca o cutie neagra care contribuie cu magia ei la plasmuirea minunatei lumi civilizate in care activitatile poluante, criminale chiar, cum sunt exploatarea a gazelor de sist, a mineralelor necesare pentru constructia dispozitivelor nu se intampla, unde sudul global se descurca fara Nest, pentru ca nu isi permit 259 USD si nici casa in care sa il amplaseze si desigur, pentru ca nu au acces la internet si nici smartphone cu care sa anunte “Nest” ca vin acasa si au nevoie de incalzire in 30 min, cat dureaza naveta commute-ul cu automobilul personal.  La fel de problematic mi se pare modelul in care de acum inainte Google o sa o gestioneze reteaua Nest, pentru o mai buna margine de profit in business-ul de vandut reclame pe internet si date despre obiceiurile de consum ale utilizatorilor in offline, catre celelalte corporatii furnizoare de servicii indispensabile pentru o viata “civilizata”.

In aceasta sens, Casa de Cultura Permanenta ar fi un spatiu ideal de experimentare a unei  modalitati de organizare a consumurilor energetice, cu atat mai mult cu cat casa intruneste cel putin 3 tipuri de spatii locative, fiecare cu cerinte si caracteristici specifice: locuinta privata, spatiu de cazare ocazional si spatiu public pentru desfasurare de evenimente, care sa propuna o alternativa la aceasta abordare globalizanta a eficientizarii consumurilor energetice. Arunc asadar o piatra in lac, asteptand macar 10 intelepti sa incerce o dezbatere pe aceasta tema: ce solutii se pot gasi pentru gestionarea optima a consumurilor energetice la Casa de Cultura Permanenta, tinand seama de cele 3 tipologii de consum si de sursele energetice disponibile: solara, care ar fi in curs de dezvoltare pe termen mai lung, electrica, utilizata in prezent si combustibili solizi regenerabili: lemn, brichete, samd, pentru care avem in plan constructia de sobe-racheta cu mass-heater?

Orice comentarii sunt binevenite cu multumirile noastre anticipate.

Dan, CCP

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s