Terapia Asistata de Animale si inca unul dintre crezurile noastre

English version soon

Scandalul politic si mediatic al eutanasierii cainilor fara stapan a depasit capacitatea noastra de reactie publica. Am tacut si am privit, atat cat am putut. Insa iata ca sansa nu ne ocoleste si ne permite, daca nu ne chiar invita, sa actionam pentru o lume mai buna.

Incepand de maine, timp de trei zile, Casa de Cultura Permanenta gazduieste cu drag Asociatia Dog Assist pentru Terapie Asistata de Animale. Acesti oameni minunati ne-au contactat acum cateva zile in cautarea unui spatiu verde inchis in care sa-si poata desfasura intalnirile cu catei si stapani de catei care doresc sa contribuie la o lume mai afectuoasa, prin dezvoltarea terapiei asistate de animale.

Dincolo de cuvintele usor tehnice, vedem in aceasta initiativa disponibilitatea oamenilor de a se redeschide la minunata lume a celor care nu cuvanta ca si noi. Vedem sansa ca prietenia si afectiunea intre om si animal sa redevina norma generala, sa depaseasca nivelul experientei personale si sa promoveze un nivel de constiinta de care avem cu totii nevoie.

Imprumutam limbajul activistilor vegani si admitem ca istoricitatea culturii in care traim a permis evolutia unui sistem exploatator, dominator, lipsit de empatie si auto-centrat. Paradoxul este ca valorile progresiste si stiintifice ale Iluminismului – parte din originea sistemului acestuia – au cazut, in relatiile de productie si consum de astazi, in extrema irationalului si a absentei desavarsite a afectelor. Va recomandam sa vedeti, candva, Pig Business sau chiar si acele cateva scene din Baraka despre productia industriala de hrana pentru a intelege in ce sistem ierarhic si exploatator suntem angrenati in alegerile cotidiene. Poate ca suntem prieteni cu catelul sau pisica de langa noi, insa atunci cand cumparam o cutie de lapte, contribuim la intretinerea unui sistem dezumanizant care desparte vitelul de vaca la cateva zile de la nastere. Noi nu gasim nicio justificare etica pentru asemenea exploatare.

Dar, ca sa revenim la noii nostri prieteni, trebuie sa afirmam ca am acceptat colaborarea cu ei din pura dorinta de a contribui la nivelarea diferentelor ierarhice dintre oameni si animale si la promovarea acelei intelegeri, care poate veni din cele mai intime unghere ale fiecaruia dintre noi, ca necuvantatoarele (ce cuvant gingas invatat la scoala!) sunt persoane, fiecare in parte. (O nota scurta: in 2013, India a declarat delfinii persoane non-umane, in timp ce un grup de la Helsinki a inceput sa militeze pentru promovarea la rang de Carta a Declaratiei Drepturilor Cetaceelor). Din convingere personala, nu doar ideologica, va putem garanta ca Negrut, Bruno, Cioco, Fetita, Pitica si Piticuta, la fel si Pufi care vine cam rar pe acasa, sunt persoane, membri cu drepturi depline in familia noastra 🙂

Nu in mod surprinzator, cel mai vizionat artist in viata este Gregory Colbert, care de cativa ani de zile e in turneu prin lume cu proiectul sau artistic Ashes and Snow, in care surprinde interactiuni extraordinare dintre oameni si animale. Va redam mai jos doua preview-uri din proiect si va intrebam… de ce sunt aceste interactiuni extra-ordinare? Cum ar fi lumea din jurul nostru daca aceste interactiuni ar fi ordinare?…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s